Pelti-Essosta kaikkien tuntemaksi Patikseksi

Patalahden Esso eli Patis perustettiin kauniille paikalle 9-tien varteen Patalahti-järven läheisyyteen kuusikymmentäluvun lopulla. Avajaisia vietettiin tarkkaan ottaen 1. lokakuuta 1968, jolloin toiminta alkoi pienenä pelti-Essona. Pikkuisesta koostaan huolimatta Patis opittiin heti tuntemaan palvelualttiina ja monipuolisena autoilijan ympärivuorokautisena ystävänä.

Suosittu taukopaikka

Patalahden Essosta tuli heti avaamisen jälkeen suosittu taukopaikka ja paikallisen nuorison kokoontumispaikka.

Alusta pitäen on Patalahdella kuvaan kuulunut polttoaineiden lisäksi matkalaisten muidenkin tarpeiden täyttäminen: kahvilatoiminnan ohessa kävijöille tarjottiin myös ruokailumahdollisuuksia. Kahvin kaverina oli alkuvuosina ehdottomasti Patiksen munkki, joita leivottiinkin lähes yötä päivää.

Yrittäjähistoriaa

Patiksen ensimmäisenä huoltoasemayrittäjänä toimi Matti Moisio, ja hänen jälkeensä Raija Kähönen otti toiminnan vastuulleen. Vuonna 1998 Patista alkoivat pyörittää Elina ja Ari Junnola, ja vuodesta 2005 alkaen Elina Junnola on yksin toiminut Patiksen energisenä yrittäjänä. Hänen toimintakauteensa sisältyy historiallinen muutos, sillä legendaarinen Patalahden Esso -nimi vaihtui vuonna 2008 Essosta St1-asemaksi. 2013 kesäkuussa puhalsivat uudet tuulet ja St1 sai väistyä mittarikentältä ja D-pisteeltä, kun liki 80 vuotta Suomessa toiminut öljy-yhtiö Teboil aloitti yhteistyön Patalahden kanssa.

Kävijäkuntaa

Patalahden kävijäkuntaan ovat aina kuuluneet ammattiautoilijat, joiden tyytyväisyydestä onkin haluttu pitää hyvää huolta. Matkalaisten huolenpidossa on myös onnistuttu, sillä Tilausautokuljettajat ry valitsi Patalahden vuoden 2007 taukopaikaksi. Vuosien mittaan perhe- ja muut matkailijat ovat kasvattaneet kävijäkunnassa osuuttaan, mihin on osaltaan vaikuttanut läheisen Himoksen matkailukeskuksen laajentuminen.

Toimivien tilojen ansiosta Patiksella on koettu koko elämän kirjo arkisista lounashetkistä lomamatkan innostuksen täyteisiin kahvitaukoihin. Viihtyisissä kokoustiloissa ja saunakabinetissa on koettu niin hääjuhlien riemua kuin muistotilaisuuksien haikeutta.

Patalahti ST1

Lettuperinnettä jo useammassa polvessa

Patis tunnetaan edelleen yhtenä harvinaisista niin sanotuista perinteisistä huoltoasemista. Patiksen ravintolapuoli on kasvanut alkuaikojen toiminnasta moninkertaiseksi buffet-pöytineen ja à la carteineen. Perinteitä ei ole kuitenkaan kuopattu, sillä eräs tuote on seurannut Patista läpi vuosien. Kyseessä on tietysti Patiksen lettu, joka on monelle vähintään yhtä tärkeä syy poiketa Patalahdelle kuin auton kojelaudassa vilkkuva polttoaineen vähyydestä kertova valo.

Lettuperinne on vahvaa jo useammassa polvessa, sillä Patiksella käy perheitä, joiden vanhemmat haluavat lastensa kokevan oman lapsuutensa suuria nautintoja. Kokevan jotain perinteistä. Jotain tuttua ja hyväksi todettua.

Kuvien 1-3 tekijänoikeudet Jämsän kaupunki, Vesa Nivarpää, Nivarpään kokoelma. Museo24.

Ota yhteyttä

Osoite

Jämsän Patalahti Oy
Patalahdentie 20
42100 Jämsä
p. 020 719 9251
patalahti@patalahti.fi

Avoinna Su-To 6-22,
Pe-La 6-24

 

 

Catering tilaukset

Keittiömestari
Mika Salonen
catering@patalahti.fi
p. 050 350 5592

Johto

Toimitusjohtaja
Henri Junnola
p. 040 773 2859
henri.junnola@subway.fi

Oiva-raportti

© Patalahti 2017

Design Artio Oy